Övre Persbo

 

 

 

 

 

Persbo  finns med i mantalslängderna långt ner på 1600-talet.  Men det skrivs då under Norrö.  I början av 1700-talet övergick det till att ligga under Fallvik. 
Det står i mantalslängden 1699 att soldaten från Fallvik bebor Persbo.  Det blir sedan ett hopp i mantalslängderna till 1704, och då finns även en Torpare här. 
Möjligen byggs ett nytt hus, där Ö Persbo senare kom att ligga. Och soldaten bosatte sig i det gamla torpet.  En gissning, så god som någon. 
Några år kring 1720, finns det varken någon soldat eller torpare i Persbo.   Ny soldat kommer ca 1725, och ny torpare kommer inte förrän 1727.  Kanske byggdes det nya hus under tiden ?

 

Den siste Torparen här hette Axel Robert Johansson.  Han avslutar någon gång mellan 1940 och 1945.  Hans far  Anders  Johansson, bodde kvar i torpet till 1946, då han troligen flyttar till Ålderdomshemmet i Kättilstad socken.    Anders var f.d. Torpare i Persbo. 

 

 

 

I förgrunden ser man grunden av ladugården, och längre bak ser man de två högarna där Ö Persbo låg. Från 2019.

 

På den Häradsekonomiska kartan från 1860-talet, ser man bara Övre Persbo och Soldattorpet.  Så Nedre Persbo kom alltså till senare. 

 

Det står Jtp efter Persbo. Det betyder Jordtorp, och den som bodde här var Jordtorpare.  Förkl. ” Enligt Nordisk familjebok (1952-55 års upplaga)  under uppslagsordet ’torp’:  Torp är en mindre jordbrukslägenhet, som upplåtits med nyttjanderätt åt en brukare, torparen. Denne utför som ersättning  dagsverken åt lägenhetens ägare. Om torpet  är beläget på jordbruksegendom,  jordtorpare, om torpet är beläget på  skogsegendom, skogstorpare. ”

 

 

                                                                             
                                                                                   I Övre Persbo